Марко Пејатовић: доктор грађевинских наука и ученик Пљеваљске гимназије

Опште образовање које сам стекао у Пљеваљској гимназији много је утицало на мене

Зовем се Марко Пејатовић и рођен сам у Пљевљима, 1993. године. Четворогодишње школовање у Гимназији „Танасије Пејатовић“ завршио сам 2012. године са одличним успјехом и дипломом „Луча“. Посебно заинтересован за математику и геометрију, уписао сам Грађевински факултет у Подгорици. Трогодишње бечелор студије завршио сам 2015. године са највишим оцјенама, а годину дана касније и специјалистичке студије.

Мотивисан великом жељом да се даље усавршавам, уписао сам магистарске студије на Политехничком универзитету у Милану, 2016. године, гдје сам стекао детаљна теоријска знања из области теорије конструкција. Магистарске студије распламсале су моју научну знатижељу и потребу за напредовањем, те сам потом уписао, на Политехничком универзитету у Лозани, докторске студије из области бетонских конструкција под менторством професора Аурелија Мутонија. Након скоро пет година теоријског и експерименталног рада, успјешно сам одбранио докторску дисертацију у марту 2024. године.

Сада, по завршеном докторату, започињем каријеру грађевинског инжењера у једном од пројектних бироа у Лозани.

Цијели мој академски пут, осим стручних и професионалних знања и компетенција, донио ми је и велику научну сатисфакцију, флуентно познавање страних језика, али и бројне пријатеље. Грађевинарство је дјелатност која, захваљујући својој примјењивости, пружа много заузврат грађевинском инжењеру и даје му могућност да обликује околину и стави своја знања и способности у службу потреба друштвене заједнице.

Поред стручног образовања и друштвеног дјеловања у једној конкретној професији, увјерен сам да је и опште образовање предуслов за цјелокупно формирање зреле и функционалне личности као градивне јединице друштва. У том смислу, опште образовање које сам стекао у Пљеваљској гимназији много је утицало на мене, јер је у мени пробудило радозналост и љубав према књижевности, умјетности, психологији, филозофији, биологији… Пљеваљска гимназија ме је усмјерила да критички сагледавам друштво око себе и активно учествујем у њему. Увјерен сам да је опште образовање фундаментално важно за развој како појединца, тако и друштвене заједнице, на путу ка људскости, емпатији, солидарности, функционалности и укупног просперитета.

Марко Пејатовић

 

„Обичан човјек је захтјеван према другима, изузетан човјек је захтјеван према себи.“ – Марко Аурелије

Поносни на сву дјецу Гимназије, Марку упућујемо највеће честитке и желимо му бескрајно много успјеха на свим пољима.

Адела Дркић