„Kако да препознам и спријечим трговину људима”

У нашој школи одржана вршњачка едукација на тему „Kако да препознам и спријечим трговину људима”

Поводом 18. oктобра, Европског дана борбе против трговине људима, ученици четвртог разреда наше школе организовали су радионицу на тему: „Како да препознам и спријечим трговину људима” чији су учесници били ученици I1 и I3 одјељења.

Водитељке радионице биле су ученице четвртог разреда Андреа Шубарић и Теодора Пантић.

На почетку радионице, ученици су набрајали асоцијације у вези са појмом трговинe људима и кроз питања водитељки показали колико знају о самој теми.

Услиједила je презентација на тему: „Трговина људима – појам, облици, фазе и превенција” коју су припремили ученици четвртог разреда.

Након презентације, ученици су имали прилику да чују занимљиву причу о Марку, дјечаку који је потенцијална жртва трговине људима.

Потом су ученици, подијељени у пет група, дискутовали  о томе шта би предузели као родитељи, одговорни у школи, полицији, Центру за социјални рад или НВО која се бави пружањем помоћи жртвама трговине људима да би помогли дјечаку и спријечили да постане жртва. Активно учешће у дискусији узела је и гошћа радионице, педагошкиња Ивана Вукашиновић, која је информисала ученике о улози школе у спречавању и сузбијању овог, нажалост, све израженијег проблема данашњице.

Ученици су имали прилику да погледају и занимљиве паное о данашњој теми које су припремиле ученице четвртог разреда Сара Дробњак и Миљана Кљајевић.

Ученици првог разреда који су били активни учесници данашње радионице су: Катарина Јеловац, Александра Мрдаковић, Дуња Драгашевић, Елена Вемић, Луција Кнежевић, Миљана Дромњак, Теона Јечменица, Душица Потпара, Добрила Ђуковић, Емилија Мијатовић, Наташа Јовић, Лазар Јеловац, Обрад Стеванчевић, Лаловић Срђан, Јован Деспотовић, Ђорђе Рондовић и Јелица Живковић.

Менторка ученицима била је професорица Адиса Малагић. Она је истакла сљедеће:

„Циљ данашње радионице јесте упознавање ученика са појмом трговине људима, фазама и облицима, као и превентивним мјерама и програмима сузбијања овог модернизованог облика ропства, путем вршњачке едукације. Трговина људима, посебно женама и дјецом, представља глобални друштвени проблем који погађа све земље без обзира на друштвене, политичке или економске прилике које владају у њима. То је један од најтежих облика кршења људских права јер своди људе на робу, угрожава достојанство, интегритет и права жртава и њихових породица. Ова пошаст је у сталном порасту а многе друштвено-економске околности  погодују њеној ескалацији, нарочито  висока незапосленост, сиромаштво, социјалнa искљученост, политичкa нестабилност и изложеност породичном насиљу.“

Жртву често у ланац трговине људима увлачи особа коју она познаје и у коју има повјерења (другарица, рођак, кум, комшија…), али и непозната особа коју је жртва упознала тражећи посао, могућност школовања у другој земљи, брак и сл. Најчешћи начини врбовања су: 

  • Лажне пословне и друге понуде од особа које жртва познаје или у које има повјерења
  • Лажно забављање – партнер који се претвара да је у љубавној вези и у једном тренутку, када стекне повјерење друге особе, позива је да пође са њим/њом у другу земљу/град гдје ће окушати срећу и започети нови, срећнији живот
  • Oбмањујући огласи за посао у различитим медијима (новине, интернет, социјалне мреже). Послови који се нуде су боље (али не нереално) плаћени и пружају боље услове рада него у земљи у којој потенцијална жртва живи
  • Продаја од стране породице – некад због сиромаштва, некад због неких других проблема, али некада и због тога што родитељи вјерују да ће њихово дијете имати бољи живот на неком другом мјесту, не сањајући да ће оно постати роб
  • Отмица

Први корак ка сузбијању овог најтежег кривичног, односно људског (не)дјела јесте  информисаност и едукација ученика како да препознају ризичне ситуације и избјегну замку трговаца људима, како да критички посматрају свијет око себе, да се упознају са могућностима како да заштите себе и друге, али и како да пруже подршку онима којима је помоћ и те како потребна. Знање је најмоћније средство  којим мијењамо свијет, спречавамо и сузбијамо негативне друштвене појаве.

Ова радионица је само једна од активности које реализују Тим за социо-емоционалну подршку и Тим за превенцију и сузбијање насиља и вандализма, а у сарадњи са Волонтерским клубом и Ученичким парламентом наше школе.

Припремиле Теодора Пантић IV1 и Андреа Шубарић IV2