Јована Котлаја, ученица Гимназије „Танасије Пејатовић“, учествује на међународном такмичењу „Young Reporters for the Environment 2024“

Рад под називом „И птице на грани су схватиле“, ученице Јоване Котлаје, освојио је прво мјесто на овогодишњем такмичењу „Млади екорепортери 2024“,  у категорији Фотографије кампање. Менторке ученици биле су Адиса Малагић, професорица социологије, Љиљана Раневски, професорица информатике, и Бисера Булут, професорица филозофије.

Према одлуци жирија, а на основу пласмана, тематике којом се баве и испуњености критеријума награђених радова, рад наше ученице Јоване Котлаје биће послат на међународни конкурс „Young Reporters for the Environment 2024“ и представљаће Црну Гору на овом престижном такмичењу.

Честитамо нашој ученици и њеним менторкама и желимо им пуно успјеха у наставку такмичења.

У прилогу можете погледати награђену фотографију и њен опис.

Маска коју голуб носи направљена је од фластера, пластичних чепова и точкића старе играчке – од биоразградивих материјала. Нажалост, и голуб је схватио да је мора носити као и његова власница, јер обоје живе у граду у којем су посљедице климатских промјена све израженије.

Могућа рјешења за смањење штетних утицаја термоелектрана, које подстичу климатске промјене, су: поступна транзиција са фосилних горива на обновљиве изворе енергије (соларне, вјетроелектране и хидроелектране) и модернизација постојећих термоелектрана у циљу повећања енергетске ефикасности. Смањење емисије штетних гасова и постављање строжих прописа и стандарда могу допринијети смањењу негативних ефеката термоелектрана на животну средину и здравље.