Интегративни час на тему негативног дјеловања мобилних телефона

Има ли љепших момената у нашој професији од оних када дјечији смијех испуни учионицу? Такав је био један од два интегративна часа за које су сценарио припремиле професорица информатике Мирка Попадић и професорица биологије Тања Драгашевић.

Не споримо да дигиталне технологије помажу у учењу и да их сви користимо и више него што треба, али морамо се запитати како дјелују на здравље. Пошто је тема актуелна, два часа у сриједу, 6. марта, у одјељењима II2 и III2, посветили смо теми: Негативно дјеловање мобилних телефона на емоционално и физичко здравље младих.

Прије свих активности, одложили смо мобилне телефоне на сто, а затим разговарали о позитивним и негативним странама њихове употребе. Једна група је наводила позитивне, а друга негативне примјере.

Иако је било више картица на страни позитивног, послије Мартининог, Емининог и Тамариног излагања, са различитих аспеката смо закључили да свјетлост екрана дјелује на сан и спавање, а током дужег коришћења телефона може изазвати оштећења вида и слуха, смањење пажње и ефикасности опажања, нестрпљење, хормонску неравнотежу, анксиозност, отуђеност, неправилан положај тијела, неправилан развој скелета, гојазност итд.

Други час смо искористили да покажемо како без телефона може да се проведе вријеме у друштву. Вјежбали смо компетенције говорења стихова, пјевања химне Гимназије, изговарања брзалица, а глумачко умијеће Милице Лацмановић изазвало је невјероватну пажњу њене разредне.

Вриједности тимског рада вјежбали смо уз игру „Ја овако, а како ви“, емпатију кроз анегдоте и игру „Поклони помоћу пантомиме“, самоконтролу игром „Глуви телефони“, изражавали смо захвалност према неком од присутних, плесали…

Колико је та учионица била испуњена срећом и смијехом, то знамо само ми привилеговани.

Тања Драгашевић, професорица биологије