Гимназијалци на хакатону освојили наградно путовање у Софију

Кроз регионални пројекат НВО „Еко-тим“ под називом „Panda Labs Junior for JUST Transition“, који се реализује уз подршку Европске иницијативе за климу и Њемачког савезног министарства за животну средину, заштиту природе и нуклеарне безбједности, 5. и 6. новембра организован је хакатон „Буди лидер зелене транзиције и учини будућност сигурнијом“. Такмичење је организовано за преко 30 учесника – средњошколаца из Пљеваља и студената Универзитета Црне Горе.

Тема овогодишњег хакатона била су рјешења заснована на природи (Nature Based Solutions). Овај концепт већ дужи низ година актуелан је у свијету, а у први план ставља предуслове одрживог коришћења услуга екосистема, без неповољних импликација економске активности и уз широк допринос очувању биодиверзитета.

У оквиру 24 часа, уз несебичну менторску подршку, такмичари су радили на развијању својих идеја, како би их на што квалитетнији начин представили пред стручним жиријем.

Група „Goatmaster“, у чијем саставу су три ученице наше школе: Ана Капетановић, Лара Мазалица и Тајра Ајановић, понудила је најбоља рјешења за дати изазов. Друго мјесто заузела је екипа „Forest Fruit Treasure”, а треће група „Biocompost”.

Првопласиране идеје овог и претходног хакатона награђене су путовањем и учешћем на регионалној конференцији у Софији, почетком децембра 2022. године. Са професорицама – менторкама Весном Кастратовић и Тањом Драгашевић, у главни град Бугарске путоваће Ива Перуничић, Јана Ђуровић, Лука Минић, Огњен Лечић, Ана Капетановић, Лара Мазалица и Тајра Ајановић.

Конференција у Софији прилика је за повезивање у региону и зближавање младих из Црне Горе са вршњацима из Србије, Бугарске и Сјеверне Македоније.

НВО „Еко-тим“ и Општина Пљевља обезбиједили су награде и за другопласирану и трећепласирану идеју, и то у виду bluetooth звучника и промотивног материјала Туристичке организације Пљевља.

Пројекат траје двије године, те ће бити прилике да још младих еколога представи и промовише своје финансијски и еколошки одрживе бизнис идеје.

Сви гимназијалци су на овом такмичењу показали озбиљан приступ, истрајност и посвећеност, те су сасвим заслужено, заједно са својим професорицама – менторкама, добили сертификате и захвалнице.

Тања Драгашевић, професорица