Елена Вемић добитница UWC стипендије

Гимназија, ослонац за будућност

Говорило се и говори: ,,Гимназија је мали универзитет и права дама“. Њену бисерну огрлицу чине успјеси  ученика и наставника остварени у традицији дугој 122  године. Један бисер, пратећи значење свог имена, засијао је посебним сјајем.  То је наша другарица  Елена Вемић, овогодишња добитница UWC стипендије. У договору са разредном Љиљаном Бајчетић  приредили смо јој изненађење и уручили поклоне који ће је заувијек сјећати на заједничке тренутке.

Елена је ученица другог разреда. Добитница је дипломе ,,Луча“ из основне школе и ђак генерације. У Гимназији је наставила да ниже успјехе и брзо се истакла у знању из свих наставних предмета. Била је побједница на Државном такмичењу из историје двије године, у школској 2021/2022 и 2022/2023. Била је најбоља на Олимпијади знања из биологије. Бројна су и различита такмичења са којих је доносила златне медаље и побједничка признања. Одликује је интелектуална радозналост, висока мотивација и страст за истраживањем у различитим областима друштвених и природних наука.

Вишеструко талентована, Елена свира клавир, инструктор је плеса и носилац браон појаса у каратеу. Истакла се у бројним ваннаставним активностима и волонтерским акцијама. Озбиљна и одговорна, посвећена ономе што ради, ведрог духа, забавна и пријатељски наклоњена, спремна да помогне друговима и допринесе заједничком раду и успјеху –  то је наша Елена. 

Остварени успјеси и личне особине препоручиле су је за кандидата Гимназије  на конкурсу за добијање стипендије United World College. Национална комисија је додијелила двије стипендије за Црну Гору, а једна је припала Елени. Даље  школовање наставиће у Мостару, на енглеском језику. Стећи ће Интернатионал Баццалауреате диплому која отвара могућност за студирање на престижним свјетским универзитетима.Тиме је, још једном, потврдила своју изузетност, остварила још један сан. Не само свој и своје породице, већ и свих нас. Гимназија је поносна на њу. Сигурни смо да ће Елена бити још један драгуљ у круни нашег града и Црне Горе.      

Очекивања од будућности Елена је кратко прокоментарисала: ,,Част ми је, веома сам срећна што сам добила УWЦ стипендију. Иза ње стоји огроман рад и залагање, од почетка школовања. Свјесна сам да ће нова школа и средина поставити другачије изазове, али спремна сам. Радује ме што ћу имати могућности да стичем нова знања и да се школујем у једној мултикултуралној средини, са ученицима који долазе из читавог свијета. Школовање у Гимназији, њене професоре и другове заувијек ћу памтити. Овдје стечена знања и подршка коју сам имала, мој су ослонац за будућност. Надам се да ће бити још много успјеха којима ћемо се заједно радовати“.

Данас је било много емоција, преплели су се радост и туга, понос на заједничке успомене. Ми смо обећали Елени, а она нама – наше другарство  побиједиће километре и године који ће нас раздвојити: ,,Знамо да ћеш, као и до сада, уздигнуте главе и самоувјерено корачати кроз живот, спремна да оствариш све циљеве које си поставила. Гдје год била, шта год радила, знај да те твоји другари чекају у кабинету историје, спремни да им шапнеш одговор на питање наше разредне. Воли и буди вољена, а прије свега буди нам срећна.’’

Заувијек твоје,

 II/1

Одјељенски стрјешина 

Љиљана Бајчетић