Девето финале такмичења у реторици

У библиотеци Гимназије 17. маја је одржано девето финале школског такмичења у реторици. Након првог круга у финале су се пласирали сљедећи ученици: Елма Гогалић – одјељење III4, Угљеша Чоловић – одјељење III2 и Андреа Гачевић – одјељење IV2.

Прва тема је била по властитом избору такмичара. Елма Гогалић се представила реторичком елаборацијом сентенце: „Ако си млак, избљуваће те из уста својих.“ Говорила је врло убједљиво пет минута, колико је било унапријед договорено вријеме. Затим се представио Угљеша Чоловић, реторички образлажући дилему: „Отићи или остати – питање је сад.“ Угљеша је емотивно говорио о разлозима за и против напуштања родног града. Посљедња се представила ученица Андреа Гачевић као најискуснија и саопштила свој став на тему: „Наука без религије је шепава, а религија без науке слијепа.“ Било је занимљиво чути како једна гимназијалка, будућа академска грађанка, размишља о овој актуелној, изазовној и друштвено важној проблематици.

Непосредно прије такмичења учесници су добили и задату тему: „Посљедња црногорска вирџина – Стана Церовић.“ Овом темом ученици су саопштили свој вредносни став према традиционалним црногорским вриједностима, како прошлим, тако и садашњим. Сва три такмичара су изнијела врло занимљива мишљења, а њихове реторичке способности процјењивао је жири у саставу: Мр Љиљана Бајчетић, професорица историје, и Адела Дркић, професорица француског и латинског језика.

Збирним оцјенама жирија побједница деветог такмичења у реторици постала је Андреа Гачевић. Елма Гогалић је освојила друго, а Угљеша Чоловић треће мјесто.

Школско такмичење у реторици, као и до сада, испланирале су, организовале и спровеле професорице Бисера Булут и Маида Делић.

„Реторика је умјетност владања умовима људи.“ – Платон