Дан безбједног интернета

Безбједност на интернету је веома важна тема и о њој није довољно говорити само онда када се тај дан званично обиљежава, а то је 7. фебруар.

У нашој школи ће мјесец фебруар бити посвећен овој теми. Кроз различите активности ћемо покушати да укажемо на важност безбједног боравка у виртуелном простору.

Свједоци смо да се насиље на интернету  дешава свакодневно у мањој или већој мјери. Некада и безазлена шала може да доведе до озбиљних посљедица. Насиље на интернету је веома често вршњачко насиље које може бити дуготрајно и опасно.

Током прошле седмице, за ученике првог разреда организоване су радионице на ову тему. Радионице су реализовале професорице информатике Мирка Попадић и Љиљана Раневски.

У уводној активнoсти смо испитали колико су друштвене мреже присутне у животу ученика. Закључили смо да су ученици у великој мјери присутни на друштвеним мрежама.

Вршњачке едукаторке Ива Љиљанић, Бобана Лазаревић и Ана Капетановић, ученице трећег разреда,   за ученике су припремиле презентацију и упознале их са врстама насиља на интернету и начинима заштите.

Затим су ученици подијељени у групе и   свака група је добила проблемску ситуацију (на пимјер: ваш идентитет је украден, неко је објавио вашу слику са компромитујућим садржајем, неко вам шаље пријетеће поруке и слично) и требало је да опишу како се осјећају у тој ситуацији, коме ће се повјерити и од кога ће затражити помоћ.

Свака група је презентовала своје закључке.

Општи утисак је да ученици  размишљају веома  зрело  и да знају од кога би требало да затраже помоћ.

На крају смо дошли до закључка да треба бити обазрив приликом отварања налога на друштвеним мрезама, да треба пазити са ким комуницирамо и шта објављујемо на свом профилу.

Најважније од свега је да, уколико дође до проблема, сачувамо доказе и  потражимо помоћ од особа у које имамо повјерења, као и од надлежних институција.