ЦАНУ – предавање мр Љиљане Бајчетић

– Изазови и перспективе наставе историје у средњим школама

У организацији Одбора за образовање ЦАНУ, у сриједу, 17. априла, одржан је округли сто на тему „Изазови и перспективе наставе историје“. Препознајући успјехе и досадашњи професионални ангажман, Академија је позвала професорицу историје мр Љиљану Бајчетић да учествује на скупу као један од уводничара.

Округли сто отворио је предсједник Одбора, академик Слободан Бацковић. Модератор је био др Аднан Прекић.

Академик проф. др Слободан Бацковић поздравио је учеснике и изразио негодовање садашњим статусом историје као наставног предмета у црногорским школама. Критички се осврнуо на смањење фонда часова у основним и средњим стручним школама. Упозорио је на штетне посљедице таквог плана, посебно у контексту чињенице да 70 процената ученика у Црној Гори похађа управо стручне школе.

Професорица Љиљана Бајчетић захвалила је на указаној части да у Црногорској академији наука и умјетности, пред еминентним учесницима скупа, изнесе своје ставове и искуства. Говорила је на тему „Изазови и перспективе наставе историје у средњим школама“. Своје ставове изнијела је у ширем контексту, истичући да су изазови и перспективе наставе историје, у суштини, изазови и перспективе друштва у коме се она одвија. Истакла је значај историје у формирању вредносног система као основе за развој хуманог, грађанског, мултикултуралног друштва. Навела је изазове са којима се сусрећемо, од маргинализације друштвених наука до ревизионистичких тенденција у историографији, констатовала неопходност модернизације планова, програма и уџбеника у складу са потребама садашњости и будућности. Најбољи начин за успјешно савладавање изазова јесте јасан образовни концепт, без апологетике и демагогије, утемељен нa друштвеном консензусу око вриједности, карактера и циља образовања. Професорица је позвала доносиоце одлука и креаторе образовног система да формулишу јасну политику историје која ће се заснивати на њеном суштинском циљу – да ослободи, а не да зароби друштво.

О могућностима за иновирање наставе говорила је Драгана Ћетковић, генерална директорица Директората за високо образовање Министарства просвјете, науке и иновација. Милош Мрваљевић, професор у Основној школи „Владимир Назор“, указао је на важну улогу наставника. Биљана Мирановић, из Завода за уџбенике и наставна средства, информисала је присутне о најавама измјена у плановима и програмима. Професор Раде Вујовић, доскорашњи предсједник удружења наставника историје у Црној Гори „ХИПМОНТ“, говорио је о успјешним резултатима рада удружења који нису довољно препознати од стране надлежних институција.

Уводничари су одговарали на питања из публике и додатно коментарисали поједине аспекте образовања и наставе историје.

Представници ЦАНУ захвалили су учесницима на исцрпним дискусијама. Најавили су да ће са овог скупа урадити закључке које ће упутити надлежним, са јасним препорукама за унапређење садашњег стања.

Мр Љиљана Бајчетић