21. мај Дан независности Црне Горе

На самом почетку XXI вијека створени су услови за покретање питања независности Црне Горе. Марта 2002. године потписан је Београдски споразум којим је редефинисана заједничка држава Србије и Црне Горе – СР Југославија. У фебруару 2003. године форимрана је Државна заједница Србија и Црна Гора, а конституисана је као савез двије независне државе које равноправно учествују у управљању заједничким пословима. Државе чланице су добиле право да након три године на референдуму одлуче о државно-правном статусу.

Право Црне Горе да организује референдум о независности признаје Европска унија а Венецијанска комисија Савјета Европе, крајем 2005. године, прописује правила којим је за одлуку о независности неопходно обезбједити подршку 55% изашлих бирача. Након усвајања Закона о референдуму марта 2006. године, Влада Црне Горе позвала је ОЕБС и Савјет Европе да именује посматраче који ће контролисати референдумски процес у свим фазама. Посланици Скупштине Црне Горе одлучили су да словачки дипломата Франтишек Липка буде предсједник референдумске комисије.

Крајем марта 2006. године од парламентарних и ванпарламентарних странака формирана су два блока: суверенистички и унионистички. На челу блока за независност био је Мило Ђукановић предсједник Владе, док је на челу политичке групације која се залагала за очување заједничке државе са Србијом био Предраг Булатовић.

Референдум о државно-правном статусу Црне Горе одржан је 21. маја 2006. године. Референдумско питање је гласило: „Желите ли да Република Црна Гора буде независна држава са пуним међународно-правним субјективитетом?“. На биралишта је изашло 419.240 грађана или 86,49% уписаних. У прилог независности изјаснило се 230.661 или 55,5% а за очување државне заједнице 185.002 или 44,5% бирача.

Након верификације извјештаја Републичке референдумске комисије, Скупштина Црне Горе је 3. јуна 2006. године донијела Одлуку о проглашењу независности Црне Горе. Црна Гора је убрзо примљена у европске асоцијације, а 28. јуна 2006. године постала је и 192. чланица Уједињених нација.

 

Свим нашим ученицима, наставном кадру и свим грађанима честитамo

21. мај Дан независности Црне Горе!