Волонтерке Гимназије учествовале у обиљежавању Свјетског дана дјетета

Поводом Свјетског дана дјетета, 20. новембра, наше волонтерке Ајра Герина и Илхана Турсумовић учествовале су у „Играма без граница“, које је организовао Дневни центар Пљевља у сарадњи са Секретаријатом за спорт и младе Општине Пљевља. Ова активност реализована је у Спортском центру „Ада“, а учествовало је више од 120 малишана из Дневног центра, „Зрачка наде“, ОШ „Салко Аљковић“, ОШ „Ристан Павловић“, ОШ „Бошко Буха“ и ОШ „Михаило Жугић“. Дјеца су уживала у дружењу, музици и играма.

Генерална скупштина УН је 20. новембра 1959. године усвојила Декларацију, а 1989. године и Конвенцију о правима дјетета, чија је потписница и Црна Гора. Конвенција наводи низ дјечијих права, укључујући и право на живот, здравље, образовање и игру, као и право на породични живот, заштиту од насиља и дискриминације. Конвенција такође подстиче промовисање уважавања ставова дјетета.

Свјетски дан дјетета дивна је прилика да се подсјетимо колико је неопходно да се сви укључимо у рјешавање дјечијих проблема и препрека са којима се суочавају у одрастању и да им оваквим и сличним активностима омогућимо чари и љепоту дјетињства.