УПИС У ПРВИ РАЗРЕД ГИМНАЗИЈЕ

Пријава на Конкурс за упис у први разред гимназије електронски се подноси  26, 27, 28. јуна 2023. године (од 0 до 24 часа) и 29. јуна 2023. године (до 15 часова). Послије назначеног рока није се могуће пријавити. Пријава се подноси електронски на адресу www.upisi.edu.me
Приликом електронског уписа, ученици се опредјељују и за обавезне изборне предмете тако што бирају један од понуђених сетова. 
Ученици који први пут користе апликацију за упис претходно треба да се региструју. 
Ученици се могу уписати и у школи 26, 27, 28. i  29. јуна у термину од 10 до 13 часова, када ће приложити и потребна документа. 
Сваког дана након 15 часова, на вратима школе ће бити истакнута ранг листа.
Коначна ранг листа биће објављена 29. јуна у 15.30 часова.
Ученици који су поднијели пријаву електронским путем документа за упис могу донијети 30. јуна i 1. јула од 10 до 13 часова у канцеларију педагога.
 
Упис у гимназију се врши на основу сљедећих критеријума:
1. општи успјех у посљедњем циклусу основне школе;
2. успјех на екстерној провјери знања на крају основног образовања;
3. успјех из Црногорског – српског, босанског и хрватског језика и књижевности односно матерњег језика, Математике и наставних предмета значајних за стицање образовања у посљедњем циклусу основне школе;
4. резултати са државних и међународних такмичења, односно додијељеног признања.
 
Као посебан услов за упис у одјељење специјалистичке гимназије – математичке, потребно је да кандидат на екстерној провјери знања из Математике оствари оцјену одличан (5). Изузетно, као посебан услов за упис у одјељење специјалистичке гимназије – математичке, потребно је да кандидат на екстерној провјери знања из Математике оствари оцјену добар (3) и оствари оцјену одличан (5) у најмање два разреда трећег циклуса основне школе.
Као посебан услов за упис у одјељење специјалистичке гимназије – филолошке, потребно је да кандидат на екстерној провјери знања из Црногорског – српског, босанског, хрватског језика и књижевности односно матерњег језика и књижевности оствари оцјену одличан (5) и из страног језика, као наставног предмета који је изабрао, оствари оцјену одличан (5).
Изузетно, као посебан услов за упис у одјељење специјалистичке гимназије – филолошке, потребно је да кандидат на екстерној провјери знања из Црногорског – српског, босанског, хрватског језика и књижевности односно матерњег језика и књижевности оствари оцјену добар (3) и из страног језика, као наставног предмета који је изабрао, оствари оцјену одличан (5) у најмање два разреда трећег циклуса основне школе.
Као посебан услов за упис у одјељење специјалистичке гимназије – спортске, потребно је да је кандидат:
– освојио медаљу на националном спортском такмичењу;
– наступао за националну репрезентацију, у одређеном спорту који је на програму Олимпијских и Параолимпијских игара;
– члан клуба који се такмичи у националном шампионату у спорту који је на програму Олимпијских и Параолимпијских игара;
– освојио медаљу на националном школском такмичењу;
– члан школског друштва који се такмичи на националном школском такмичењу.
Конкурс за упис ученика у први разред гимназије можете погледати на линку: