У нашој школи обиљежен Међународни дан људских права

Универзална декларација о људским правима усвојена је 10. децембра 1948. године у Генералној скупштини Уједињених нација и захваљујући томе, од 1950. године, 10. децембар се широм свијета обиљежава као Међународни дан људских права.

Декларација прокламује заједничке стандарде људских права које треба да постигну сви народи и државе свијета. Први члан Декларације каже: „Сва људска бића рађају се слободна и једнака у достојанству и правима.“

Десетог децембра се додјељује и награда УН у области људских права, као и Нобелова награда за мир.

Поводом обиљежавања овог значајног датума, за ученике одјељења II3 и II4 организовано је интерактивно предавање: „Поштовање људских права – пут ка здравом друштву“. Ученици су упознати са основним принципима и врстама људских права, институцијама и документима који штите људска права, најчешћим примјерима кршења, нарочито у периоду пандемије, као и значају људских права за развој праведног и отвореног друштва. Након предавања организован је и квиз са циљем да се тестира знање и повећа разумијевање ученика у овој области. Предавање је одржала ученица четвртог разреда Нејра Половина, чланица Волонтерског клуба и вршњачки едукатор у домену људских права на локалном и државном нивоу. Активно учешће у дискусији узеле су и професорице Адиса Малагић, организаторка поменуте активности, и Љиљана Раневски, професорица информатике.

Циљ реализоване активности јесте едуковање младих да сe људска права стичу рођењем, да су неотуђива и недјељива без обзира на држављанство, пребивалиште, пол, национално или етничко поријекло, боју коже, вјеру, језик или било који други статус. У Црној Гори, људска права су загарантована Уставом, општеприхваћеним актима међународног права, као и ратификованим међународним уговорима.