Треће школско такмичење из области предузетништва и финансијске писмености за ученике првог разреда Гимназије

Треће школско такмичење из области предузетништва и финансијске писмености организовано је 1. и 2. јуна за ученике првог разреда наше школе који изучавају предмет Предузетништво. На такмичењу је учествовало 11 тимова. Ученици су се такмичили у сљедећим категоријама: најбоља бизнис идеја, најбољи бизнис план, најбоље дизајниран логотип фирме и најбоља презентација – наступ на такмичењу. Водитељке такмичења биле су ученице првог разреда Лејла Харбић и Анастасија Митровић.

Одлуку о најбољима у свим категоријама донио је стручни жири у саставу: Рајко Палибрк, начелник Службе за предузетништво и туризам Секретаријата за привреду Општине Пљевља, Горан Јоксимовић, наставник економске групе предмета у Средњој стручној школи Бијело Поље, Мирсад Хаџалић и Борко Ђуровић, представници НВО „Супер Хуб Пљевља”, мр Љиљана Бајчетић, професорица историје и представница Тима за унапређење кључних компетенција, Бисера Булут, професорица филозофије и координаторка Тима за каријерну оријентацију, Адела Дркић, професорица француског и латинског језика, чланица Тима за каријерну оријентацију и координаторка Тима за самоевалуацију, као и ученице другог разреда и чланице Клуба „Млади предузетници”: Елена Вемић, Лара Мазалица, Миљана Дромљак, Емина Златанић, Мартина Свркота, Тамара Чоловић, Јана Томчић и Весна Јовић.

Тимови који су учествовали на такмичењу су: „Smart Pets“ (Ана Деспотовић, Тамара Грбовић и Мартина Дајевић), „Fruto“ (Нађа Јелић, Јована Котлаја, Андреа Џаковић и Николина Мартиновић), „Explore Travel” (Анђела Лацмановић, Немања Јошовић, Андрија Старчевић, Војин Крвавац и Милош Милинковић), „FIT“ (Ања Анђелић, Ива Брајковић и Хана Јоха), „BlueBex“ (Лазар Томић, Маша Лончар, Ивона Војиновић, Селма Лојо и Амела Кадић), „Авеста“ (Маја Стриковић, Аида Гогалић и Николина Топаловић), „Здрав залогај” (Татјана Мрдак, Соња Ристановић, Јован Шћепановић и Лазар Дамјановић), „Well Bites” (Огњен Вранеш, Лука Јеловац, Јанко Петровић, Марко Пурић и Данко Бошковић), ,,Touch Book” (Сара Цвијовић, Сергеј Лаушевић, Алма Дурутлић, Софија Кнежевић и Теодора Дробњак), ,,Bearwbook” (Селма Лујиновић, Милица Јеловац, Ена Катана, Емилија Марић и Милица Табаш) и ,,Историја-мистерија” (Миљана Перуничић, Ања Калпачина и Лана Вуковић).

Менторка ученицима и организаторка такмичења била је Адиса Малагић, професорица социологије.

Прво мјесто у све четири категорије освојила је компанија „Bearwbook”. Компанија „BlueBex” освојила је друго мјесто у категоријама: најбоља бизнис идеја, најбољи бизнис план и најбоља презентација – наступ на такмичењу. Треће мјесто за најбољу бизнис идеју и најбољи бизнис план освојила је компанија „Смарт Петс”. Друго мјесто за најбоље дизајниран логотип фирме припало је компанији „FIT“, док је треће мјесто у истој категорији припало компанији „Историја-мистерија”. Компанија „Explore Travel“ освојила је треће мјесто за најбољу презентацију – наступ на такмичењу.

Сви ученици су добили сертификате, а побједници такмичења, чланови компаније „Bearwbook“, добили су и симболичне новчане награде, које им је уручио предсједник жирија Рајко Палибрк у име Секретаријата за привреду Општине Пљевља.

Почасна гошћа такмичења, мр Љиљана Бајчетић, уручила је сертификате члановима жирија и водитељкама програма.

Несебичну подршку у организацији и реализацији датог такмичења имали смо и од Управе школе, посебно од директорице Бојане Грујић.

Циљ такмичења јесте промовисање предузетничке и иновативне културе и развијање предузетничких компетенција код средњошколаца. Оно што желимо јесте да их мотивишемо да предузетнички размишљају, да подстичемо њихову креативност, подржимо њихове идеје у којима примјењују стечено знање, усмјеримо ка будућем позиву и припремимо за живот. Циљ нам је да креирамо оснажену генерацију која ће моћи да се суочи са будућношћу.