Тематско предавање о мултикултурализму

У Гимназији је 25. марта одржано тематско предавање о мултикултурализму. Предавање је, у сарадњи са школом, организовао Социолошки центар Црне Горе, као дио активности које се реализују у оквиру пројекта Његовање мултикултурализма у образовном процесу као гарант мултивјерског и мултиетничког склада који финансира Америчка амбасада у Подгорици. Циљ пројекта је промоција мултикултуралних вриједности у наставној пракси у средњим школама, те подизање нивоа информисаности укупне јавности о правима, култури и традицији свих народа у Црној Гори, док је циљ тематског предавања, које се организује у десет црногорских школа, приближавање средњошколцима идеје мултикултурализма и њеног значаја. Проф. др Илија Вујачић, који је одржао предавање, истакао је да поштовање и развијање мултикултуралности црногорског друштва од нас захтијева да не живимо једни поред других, него једни са другима, те да мултикултурализам почива на идеји једнаког достојанства различитих културних заједница и једнаког права одрастања у оквиру властите културе.

Поред ученика наше школе предавању су присуствовале и професорице Адиса Малагић, Бисера Булут и Снежана Вуковић. Инспиративно предавање подстакло је конструктивну дискусију о датој теми и протекло је у веома пријатној атмосфери.

„Можда је различитост она карактеристика коју је најтеже његовати у једном друштву, али је исто тако за једно друштво управо најопасније да живи без различитости.“