СВЕЧАНО ОБИЉЕЖЕНА 121 ГОДИНА ГИМНАЗИЈЕ

Свечани програм поводом 121 године постојања и рада Гимназије уприличен је у петак, 18. новембра у 11 сати, у Свечаној сали наше школе. Осим садашњих и бивших наставника  и представника Ученичког парламента, свечаној сједници су присуствовали и представница Министарства просвјете Весна Гајевић, предсједник Општине Пљевља Рајко Ковачевић, предсједник Скупштине општине Пљевља Драгиша Сокић, први људи јавних установа и пљеваљских предузећа, руководиоци образовно-васпитних установа из нашег града, чланови Школског одбора,  представници Савјета родитеља и други уважени гости и поштоваоци Гимназије.

Програм је осмишљен тако да кроз ријечи водитеља, кроз мотивационе поруке и драмске одломаке истакне значај образовања и просвијећености.

У склопу програма посјетиоци су имали прилику да погледају  филм на тему етоса наше школе. Концепција је подразумијевала кратко представљање сваког одјељења, кроз кратке текстове, проткане искреношћу, топлином и ведрим тоном. Све је пропраћено спонтаним видео снимцима и разноврсним фотографијама. Уз оригиналан сценарио, употријебљен је одломак из текста мр Исака Калпачине, као и стихови Руждије Крупе.

Један дио програма посвећен је испраћају у пензију професорице хемије Мунире Дешевић. Драгој колегиници Мунири смо, уз симболичан поклон, пожељели добро здравље,  личну и породичну срећу, као и много лијепих и радосних тренутака у животу.

На свечној сједници су говорили: предсједница Школског одбора Маја Вучинић Драгашевић, директорица Бојана Грујић и представница Министарства просвјете Весна Гајевић. Предсједница Школског одбора је у свом пригодном обраћању истакла: ,,Када чврсто донесемо одлуку да посадимо, заливамо и његујемо стабло просвјете, знајући да ће се са његове богате крошње најбољи плодови убирати много послије нас, тада смо донијели одлуку да свој живот и свој позив ставимо у службу општег добра. Тада не размишљамо о свом појединачном успјеху и својој појединачној добробити. Тада смо одабрали страну несебичних и далековидих.“

Директорица Бојана Грујић је указала на важност његовања и развијања карактера кроз образовање и нагласила: ,,Сврсисходност мисије наше школе и разнолике компетенције њених професора лако доказиво и врло прецизно се учитавају у десеткама гимназијалаца на престижним факултетима и њиховим каснијим професионалним тријумфима. Инклузивност наше визије освједочена је у одбијању ускогрудости као васпитно-образовног и професионалног начела, у афирмисању хуманих и алтруистичких мјерила и егземплара, у односу према локалној заједници и сваком суграђанину понаособ, у брушењу и глачању карактерâ, у фаворизовању архетипских тежишних парадигми које нас спајају и уједињују. Када говоримо о магистралним путоказима респектабилне традиције, њих су препуни наши школски љетописи!…

Полажем наду да ће Гимназија у догледној будућности добити спољашњи изглед достојан свог имена и реномеа и да ћемо овом старом здању импресивне историје, бриљантних ученика и приљежних професора коначно приуштити одору која му с пуним правом припада!“

Испред Министарства просвјете рођендан Гимназији је срдачно честитала Весна Гајевић.

У припреми и реализацији свечаног програма учествовале су професорице Адела Дркић, Наташа Цмиљанић и Ивана Клачар, као и ученици: Емра Ајановић, Угљеша Чоловић и Николај Чабаркапа (рецитатори), Елена Вемић (извођење композиције на клавиру), Алекса Књегињић, Раде Ђондовић (гитара), Татјана Милић (главни вокални солиста), Анђела Кнежевић и Угљеша Чоловић (вокални солисти); Милинко Дробњак, Саво Рондовић, Павле Цвијовић (глумци); одломке је читао Никола Пуповић, док су нас кроз богат и инспиративан програм водиле Дуња Сокић и Тајра Катана. Гост програма у музичком дијелу био је професор хармонике и клавира Немања Потпарић, коме срдачно захваљујемо на учешћу.

Филм су припремиле професорице Невена Томић, Сања Голубовић и Љиљана Раневски, библиотекарка Љуба Чепић и сљедећи ученици: Татјана Мрдак, Соња Ристановић, Милица Мијовић, Селма Лујиновић, Миљана Перуничић, Лазар Томић, Дуња Сокић, Емина Златанић, Јована Рабреновић, Валентина Попадић, Ивана Миликић, Павле Булатовић, Немања Церовић, Матија Ћаћић, Лука Вуковић, Сара Вуковић, Тања Лакетић, Тијана Јеловац, Алекса Бошковић, Павле Цвијовић, Јанко Поповић, Харун Авдовић, Калина Јечменица, Софија Милић, Андрија Мијатовић,  Ива Перуничић, Драгана Мрдак, Марија Пејатовић, Марко Дамјановић, Андреј Бјековић, Елма Гогалић и Лазар Лисичић.

Дубока посвећеност и креативност наших ученика и наставника још једном су изњедриле стваралачки оригиналан програм на који смо веома поносни.