Свечана додјела диплома „Луча 2024“: моћан сјај тридесет три буктиње знања и васпитања

Свечана додјела диплома „Луча“ за генерацију матураната 2024. уприличена је 7. јуна у Центру за културу. Догађају су, осим родитеља, професора, чланова Школског одбора и представника Ученичког парламента, присуствовале и предсједница Скупштине општине Пљевља Јована Тошић, секретарка Секретаријата за културу, социјална и друга питања Сања Ђондовић и руководилац Службе за културу Данијела Анђелић.

У свом обраћању лучоношама директорица Бојана Грујић истакла је сљедеће: „Не заборавите оне који су вам 12 година свесрдно помагали да изградите своју палату знања: учитеље, наставнике и одјељењске старјешине у основној школи и гимназији. Такође, увијек имајте у виду да све ово што сте постигли не би било могуће без пожртвованости и бескрајне љубави ваших родитеља. И на крају: гдје год били – увијек у себи чувајте дух Пљеваља.“

Секретарка Секретаријата за културу, социјална и друга питања Сања Ђондовић је казала је да ће локална управа пружати подршку свим талентованим и вриједним ученицима и студентима и радити на повратку младих у наш град: „Вјерујем у вас и у вашу способност да мијењате свијет набоље.“

Теодора Леовац говорила је у име генерације: „Образовање се највише и прије свега огледа у људским и моралним, али и академским вриједностима које су нам наши професори у протекле четири године преносили, а које ћемо сигурно дуже памтити него било коју формулу или дефиницију.“

Директорица Гимназије лучоношама је уручила дипломе и књиге, а секретарка Секретаријата за културу, социјална и друга питања књиге и новчане награде.

Носиоци Луче 1 или Луче А су (по азбучном реду презимена): Ана Вранеш, Маша Вранеш, Раде Ђондовић, Димитрије Ђуровић, Калина Јечменица, Драгана Јовић, Александра Кубуровић, Бобана Лазаревић, Ивана Лековић, Теодора Леовац, Ивана Миликић, Лазар Мојовић, Наташа Петровић, Павле Пуповић, Јелена Савичић, Миљан Секулић, Маша Станић и Павле Цвијовић.

Носиоци Луче 2 или Луче Б су (по азбучном реду презимена): Харун Авдовић, Андреа Аранитовић, Драган Голочевац, Сара Ирић, Николина Јовић, Ана Капетановић, Лука Кнежевић, Алекса Књегињић, Младен Крвавац, Василија Лековић, Ива Љиљанић, Никола Пуповић, Филип Свркота, Самија Турсумовић и Мајда Храстовина.

Свечани програм припремили су ученици и њихове одјељењске старјешине: Невена Томић, Адела Дркић, Елвира Храстовина и Јелена Вуковић. Срж програма сачињавало је аутентично представљање лауреата кроз очи, мисао и перо њихових другова и другарица. Водитељи су били сјајни и посебно надахнути Калина Јечменица и Димитрије Ђуровић. У омажу једном од легендарних професора Гимназије, Вуку Безаревићу, присјетили смо се темељних вриједности на којима је саздана наша школа. Круна бриљантне завршнице припала је антологијској пјесми „Nothing else matters“ у извођењу Иве Љиљанић (вокал), Алексе Књегињића и Рада Ђондовића (гитара).

Захваљујемо Центру за културу Пљевља на уступљеном простору, техничкој помоћи и веома љубазном односу; директорици Бојани Грујић за велику стручну подршку; професорици Маријани Ћаласан, секретару Миљану Обренићу и ученицима Сари Вуковић и Луки Вуковићу за несебичну помоћ приликом реализације.

„Вриједности су као отисци прстију. Сви их имамо јединствене и остављамо их на свему што радимо.“ (Елвис Присли)

Са срећом, лучоноше!

За тим који је припремао програм свечане додјеле,

 Адела Дркић