Радови на адаптацији Гимназије

Проблем реконструкције Гимназије актуелизован је поводом обиљежавања стогодишњице њеног рада. Тим поводом промовисана је идеја о изградњи нове зграде, али је она убрзо одбачена.

У периоду док је установом руководио директор Драган Зуковић израђен је пројекат за њену реконструкцију. И поред сталног залагања, послије више најава почетка радова, пројекат није реализован. У току његовог мандата, средствима Министарства просвјете, извршена је реконструкција крова на фискултурној сали и замјена столарије. У току 2019/2020, средствима Амбасаде Словачке и Министарства просвјете (у вриједности од 30000 евра) сређени су мокри чворови у школској згради. Због дотрајалости система гријања, често су вршене веће и мање поправке.  

Након доласка на мјесто директорице, Љиљана Бајчетић је почела интензивну комуникацију са надлежним органима, већ у новембру 2019. године. Због застарјелости старог, Министарство просвјете израдило је нови пројекат реконструкције, ангажујући стручњаке из различитих области. Љиљана Бајчетић је обезбиједила да у пројекат буде укључено и реновирање  тоалета и свлачионица у сали за физичко васпитање. Такође је одобрен њен Захтјев за реновирање  подова и намјештаја у библиотеци, у вриједности од 7800 еура. Извршена је адаптација и опремање канцеларије за секретара и рачуноводство, адаптација ходника испред библиотеке, обнављање кошаркашког игралишта у дворишту (постављање тартан подлоге и поправка трибина) у сарадњи са Министарством спорта и Општином Пљевља.

 Избијање пандемије корона вируса успорило је све активности у вези са реконструкцијом школе. Радови на адаптацији почели су 10. августа 2022. године. Њих финансира Канцеларија за одбрамбену сарадњу при Америчкој амбасади у Подгорици. Значајну подршку у реализовању свих потребних припремних активности пружа нам Министарство просвјете. Извођач радова је фирма ,,AJ Solution“ из Гњилана, а подизвођач фирма „Mikro Mont“ из Бијелог Поља. Пројектом је предвиђена замјена свих фасадних отвора на школској згради, потпуна реконструкција термотехничких инсталација са замјеном котлова и комплетног радијаторског система гријања, као и  адаптација санитарних и пратећих просторија у фискултурној сали.

Најсрдачније захваљујемо Америчкој амбасади, Канцеларији за одбрамбену сарадњу и Министарству просвјете на помоћи да се дугоочекивана адаптација коначно и реализује.