Прослава Масленице

У сриједу, 2. марта, у Свечаној сали Гимназије, у организацији професорице руског језика Наташе Цмиљанић, обиљежен је традиционални руски празник Масленица. Овај празник је својеврстан вјесник прољећа међу источнoсловенским народима, а прославља се недjељу дана прије Великог поста. Прати га велики број обичаја распоређених по данима у седмици, а многима су најинтересантнији обичаји са палачинкама – првом асоцијацијом на овај празник.

У то име, ученици четвртог разреда припремили су презентацију кроз коју су присутнe гостe упознали са обичајима Масленице, док су ученице трећег разреда догађај уљепшале пјесмом и игром, без којих ниједна Масленица не може да прође. Посебан печат свечаности дали су стихови посвећени празнику у интерпретацији наших талентованих ученика.

Такође, ученици су у сарадњи са професорицом Цмиљанић направили и Чучело (страшило), које је главни реквизит у прослави Масленице, док је у просторијама Омладинског клуба Пљевља нешто раније организована и креативна радионица намијењена изради кокошника (украса за главу), које су ученице носиле током извођења пјесама.

Поред учесника у програму, и други ученици трећег и четвртог разреда који изучавају руски језик увеличали су овај догађај спремањем колача, мафина и неизоставних палачинки којима су могли да се послуже сви присутни гости. Прослави су присуствовали в. д. директора Бојана Грујић, професори и велики број ученика.

Припремила: Драгана Мрдак, III2