Пројекат „Cortex академија“

У понедјељак, 20. децембра 2021. године, у просторијама Скупштине општине Пљевља одржан је Инфо дан „ICT Cortex” заједнице за ученике Гимназије „Танасије Пејатовић” и Средње стручне школе. Пљеваљским средњошколцима представљен је програм едукације из ICT области, који кроз пројекат „Cortex академија” реализује ICT Cortex. Циљ пројекта је јачање кооперативног образовања и унапређивање образовног система кроз побољшање наставних планова и едукацију наставног кадра. Наша школа ће бити дио пилот пројекта. Ученици ће бити у прилици да на осмонедјељној обуци, заједно са средњошколцима из још четири црногорска града, стекну вјештине и усвоје основе теоријског и практичног знања из информационих технологија. Услов за то је да успјешно заврше онлајн курсеве на платформи „Cortex академије“. У име Општине Пљевља ученицима се обратио Емир Пилав.

Представници иновативне „ICT Cortex“ заједнице – извршни директор Тарик Заимовић и пројектна менаџерка Валентина Бег Дељанин представили су ученицима детаље пројекта. Истакли су да занимања из IT сектора нуде сигурну будућност, али и да је пут до стицања знања из те области веома тежак и да захтијева напоран рад.

Састали су се и са предсједником Општине Пљевља Игором Голубовићем и добили обећање да ће Општина пружити адекватну финансијску и стручну подршку ученицима и професорима са територије Пљеваља, који ће бити дио пројекта.

Инфо сесија је привукла велику пажњу гимназијалаца. Присуствовало је око 40 ученика из наше школе. Са њима су биле професорице информатике Мирка Попадић и Љиљана Раневски.