Посјета Сарајеву

Средином новембра ученици наше школе имали су прилику да са професором Асимом Кухињом крену на излет у Сарајево. Због велике заинтересованости посјета је реализована у два дана, 13. и 14. новембра, са двије групе ученика.

На путу ка главном граду Босне и Херцеговине посјетили смо Горажде, гдје смо се упознали са локалним тржиштем и разноврсним производима.

Боравак у Сарајеву започели смо посјетом Земаљском музеју Босне и Херцеговине. Земаљски музеј у Сарајеву најстарија је музејска институција у БиХ, основана 1888. године, за вријеме Аустро-Угарске. У музеју се за кратко вријеме може „прошетати“ кроз прошлост Босне и Херцеговине од најстаријих времена, па до етнолошких збирки које дочаравају атмосферу традиционалне градске куће у османском периоду. Ту је и богата збирка Одјељења за природне науке која обухвата живи и неживи свијет. У Ботаничком врту, који се налази у централном дијелу комплекса, узгаја се више од три хиљаде биљних врста, међу којима су и неке ендемске. Приликом посјете музеју имали смо прилику да кроз фантастичну колекцију истражујемо значајне тренутке у богатој историји града, откривајући приче о његовим становницима и културној баштини. Остали смо одушевљени пролазећи кроз Ботанички врт.

Након посјете музеју остало нам је довољно слободног времена за обилазак града. Обишли смо различите историјске знаменитости, пробали неке од локалних специјалитета, дивили се раскошним и традиционалним радњама и уживали у живописној градској атмосфери.

Посебно треба истаћи Башчаршију, историјски и културни центар града, изграђен у XV вијеку, као и Вјечну ватру, симбол Сарајева, која гори непрекидно од 1946. године. Вјечна ватра се налази у центру и посвећена је војницима и цивилима који су изгубили животе током Другог свјетског рата.

Прошли смо и поред мјеста са којег је Гаврило Принцип извршио атентат на надвојводу Франца Фердинанда и војвоткињу Софију, и тиме убрзао преломне историјске догађаје који су обликовали свијет у којем живимо.

Ово незаборавно искуство памтићемо јако дуго и захвални смо професору Асиму Кухињи што нам је пружио прилику да посјетимо овако лијеп и богат град.

Лара Мазалица и Амила Дрнда