Bршњачка едукација на тему „Трговина људима као облик експлоатације и кршења људских и дјечијих права”

Поводом 18. октобра, Европског дана борбе против трговине људима, ученици II-1 одјељења наше школе организовали су радионицу на тему „Трговина људима као облик експлоатације и кршења људских и дјечијих права”, чији су учесници били ученици I-1 одјељења.

Водитељке радионице биле су ученице другог разреда Дуња Сокић и Елена Вемић. Презентацију о истоименој теми припремили су ученици Миљана Дромљак, Срђан Лаловић и Лара Мазалица, док су  концепт радионице осмислиле Емилија Мијатовић и Лејла Бамбур.

На почетку радионице, ученици су набрајали асоцијације у вези са појмом трговине људима и кроз питања водитељки показали колико знају о самој теми. Затим је приказана презентација путем које су се ученици упознали са појмом трговине људима, ко су трговци а ко жртве трговине људима, који су најчешћи начини врбовања, на које начине трговци контролишу жртве, како препознати жртву  и коме се обратити за помоћ.

Након презентације, ученици су имали прилику да погледају едукативан филм ,,У кожи жртве трговине људима”. Након одгледаног филма ученици су подијељени у три групе и добили су задатке да одговоре на питања у вези са  филмом, а потом дискутовали о узроцима који претходе уласку у ситуацију трговине људима, да ли су се такве ситуације могле спријечити и како и коме се могу обратити за помоћ.

Активно учешће у дискусији узела је и гошћа радионице, директорица Бојана Грујић.

На крају радионице ученици су добили још један  задатак, да напишу како се осјећају, шта су ново научили и да ли су  промијенили мишљење о датој теми  у односу на почетак радионице.

Ученици првог разреда који су били активни учесници радионице су: Татјана Мрдак, Соња Ристановић, Јован Шћепановић, Лазар Дамјановић, Милош Милинковић, Аида Гогалић, Јована Котлаја, Огњен Потпара, Николина Мартиновић, Нађа Јелић, Милица Војиновић, Андреа Џаковић, Емилија Марић, Ена Катана и Милица Јеловац.

Менторка ученицима била је професорица Адиса Малагић.

Циљ данашње радионице је скретање пажње јавности на све израженији глобални проблем и да трговац и жртва може постати свако од нас. Трговина људима је најтежи злочин савременог доба и најсуровије кршење основних људских права (право на живот, право на људско достојанство…). Зато су информисање и едукација младих изузетно важне у превенцији кршења истих.

Желимо скренути пажњу младима да буду опрезни приликом коришћења друштвених мрежа (са ким комуницирају, коме се повјеравају и са ким размјењују своје личне податке и информације из приватног живота), на које опасности могу наићи и које превентивне мјере могу предузети како би заштитили себе и друге, јер трговина људима није нешто што се дешава неком другом и негдје далеко, она је присутна око нас, она је наша сурова реалност.

Ова радионица је само једна од активности које реализују Тим за социо-емоционалну подршку и Тим за превенцију и сузбијање насиља и вандализма, а у сарадњи са Волонтерским клубом и Ученичким парламентом наше школе.