Обиљежен Дан дјевојчица у ICT-у

Дан дјевојчица у ICT-у већ се традиционално обиљежава сваког посљедњег четвртка у априлу, у земљама чланицама Међународне уније за телекомуникације.

У нашој школи овај дан смо обиљежили нешто касније због великог броја догађаја и активности у претходном периоду.

Радионицу су реализовале ученице првог разреда за своје другарице. Циљ радионице је био да се дјевојчицама приближе теме у вези за информационим технологијама и да се охрабре како би се у будућности више бавиле овим послом.

Дјевојчице су представиле познате жене које су дале допринос развоју ICT-а. Након презентације услиједио је практичан рад на пројектима, који су креирани у Java програмском језику и на micro:bit-у. Дјевојчице су биле веома заинтересоване да раде на овим пројектима, као и да мијењају  кодове и тестирају их.

Гошће на радионици су биле ученице ОШ „Салко Аљковић“ Зара Дељковић и Моника Стевановић, заједно са наставницом Слађаном Књегињић. Оне су представиле свој пројекат са Државног такмичења у програмирању.

Радионици је присуствовала и професорица Адиса Малагић.

Сигурни смо да је наш циљ постигнут! Поред тога што је рачунарска учионица била испуњена љепотом и раздраганошћу наших дјевојчица, истакли су се ентузијазам и афинитет према програмирању.

Ученице које су реализовале радионицу су: Андреа Бајчета, Јелена Ћаћић, Александра Драгаш, Дуња Драгашевић, Миљана Дромљак, Ајра Герина, Ивана Крвавац, Јелица Лазаревић, Лара Мазалица, Јована Рабреновић, Дуња Сокић, Елена Вемић и Емина Златанић.

Актив информатике

„Квалитет, важност и домети свих производа и услуга које пласира сектор информационих технологија могу бити побољшани само ако на томе активно раде личности које демографски инклузивно представљају све кориснике тих производа и услуга.“ – Трејси Чау, програмерка у компанији „Pinterest“