Наши ученици – успјешни млади предузетници

Гимназијалци су учествовали на првом националном такмичењу ученичких компанија у Црној Гори, које се одржало на Цетињу и у Подгорици (Универзитет Доња Горица), 8. и 9. маја. Међу 18 ученичких компанија које су ушле у финални круг биле су и четири компаније из наше школе: „ЕcoPen”, „Igraj.me”, „Magic wood” и „Sell culture”.

„EcoPen“ се бави производњом биоразградивих хемијских оловака, маркера, фломастера и гел оловака са мирисом лаванде. Ову компанију су основале ученице Емина Златанић, Мартина Свркота, Јана Томчић и Тамара Чоловић.

Компанија „Igraj.me” се бави производњом друштвене игре едукативног карактера из области историје и културе Црне Горе. Тим чине ученице Софија Милић, Сузана Мазалица и Валентина Алорић.

„Magic wood” се бави производњом специјалних даски за сјечење намирница. Тим чине ученице Маша Станић, Самија Турсумовић и Калина Јечменица.

Израда сајта који ће се бавити продајом умјетнина са простора Црне Горе и региона представља идеју компаније „Sell culture”. Чланови су ученици Лазар Пуповић, Лазар Мојовић, Лука Рубежић, Павле Булатовић и Немања Церовић.

Менторка која је подстицала предузетничко размишљање код ученика и координисала радом ученичких компанија је професорица Адиса Малагић.

Чланице стручног жирија биле су: Горица Ћурчић, представница Института за предузетништво и економски развој, Марга Коковић, представница Привредне коморе Црне Горе, Миа Мугоша, представница компаније „FINVEO”, Тамара Јелић, представница компаније „COINIS”, и Вања Радиновић из Центра за стручно образовање.

Дводневно такмичење одвијало се у неколико сегмената: компанијски извјештај, продајни сајам, сценски наступ и презентовање пред публиком, као и интервју са члановима жирија на енглеском језику.

Наша компанија „Igraj.me“ освојила је друго мјесто. Ученице су показале изузетне предузетничке компетенције, а њихову идеју одликује иновативност, инвестициони потенцијал и усклађеност са тржиштeм рада.

Такође, на Дан Европе Студентски Бизнис Центар Универзитета Доња Горица организовао је „XII Берзу предузетничких идеја“. Домаћи и регионални привредници надметали су се у куповини идеја младих предузетника.

Од 100 пријављених, одабрано је 11 најбољих идеја средњошколаца и студената из Црне Горе, Србије, Босне и Херцеговине, Словеније, Португала, Шпаније и Кине. Међу њима нашла се и идеја компаније „Igraj.me” коју је откупила компанија „Е3 Consulting” за цијену од 1900 евра. Веома је важно нагласити да је од оснивања „Берзе предузетничких идеја” ово највећи новчани износ дат за неку идеју. Идеја је објављена у дванаестом издању „Књиге идеја”.

На националном такмичењу ученичких компанија и „XII Берзи предузетничких идеја” гимназијалци су знањем, креативношћу, културом дијалога и постигнутим резултатима на достојанствен начин представили своју школу и свој град.