Културна посјета пљеваљских средњошколаца Улцињу и Културно вече о толеранцији

Након успјешне Културне посјете ученика и наставника СМШ „Братство-јединство“ пљеваљским средњошколцима, 13. и 14. маја уприличена је узвратна посјета Улцињу.

У посјети најјужнијем граду Црне Горе били су ученици Гимназије „Танасије Пејатовић“ Мартина Свркота, Емина Златанић, Алекса Књегињић и Срђан Лаловић, ученици Средње стручне школе Анђела Стевановић, Јана Живковић, Валентина Дробњак и Борко Мирић и професорице Адиса Малагић и Снежана Грујичић. Посјета је организована у оквиру пројекта „Упознавањем до толеранције младих“.

Топлу добродошлицу и срдачан пријем за пљеваљске средњошколце и професорице приредила је директорица СМШ „Братство-јединство“ Ардита Ковачевић. Она нам је представила рад и успјехе школе.

Затим смо, уз подршку Секретаријата за културу, спорт, младе и друштвене дјелатности Улцињ, посјетили Стари град, Завичајни музеј, Кулу Балшића, Трг робова, Валданос и Улцињску солану.

Организовано је и Културно вече којем су присуствовали професори и ученици из Пљеваља и Улциња, представници локалних самоуправа и цивилног сектора. У оквиру Културне вечери предавање су одржали Ивана Дашић, извршна координаторка НВО ,,Друг“, и Мустафа Цанка, новинар и публициста.

Развијањем интеркултуралних компетенција код младих и његовањем богатства различитости стварамо чврсте темеље за изградњу здравог, хуманог и одрживог мултикултуралног друштва. Нека нас сличности спајају а различитости уједињују.

Поменуте активности реализоване су у оквиру пројекта „Упознавањем до толеранције младих“ за који је заслужна Грађанска алијанса, а који је подржало Министарство за људска и мањинска права.

Учесници Културне посјете