Јубиларно финале школског такмичења у реторици

У просторијама Народне библиотеке „Стеван Самарџић“ 12. маја је одржано десето финале школског такмичења у реторици. Након успјешног првог круга, могућност да наступе у финалу изборили су: Елена Вемић 2/1, Угљеша Чоловић 4/2 и Елма Гогалић 4/4. Њихове реторичке способности оцјењивао је жири у саставу: мр Љиљана Бајчетић, професорица историје, Адела Дркић, професорица француског и латинског језика и Миливоје Ирић, професор српскохрватског језика и књижевности, који је имао улогу предсједника жирија. Водитељка програма била је ученица другог разреда Лара Мазалица.
Прву тему овогодишњег финала „Мултикултурализам као неизоставни дио идентитета у Црној Гори” посветили смо обиљежавању 21. маја, Дана независности Црне Горе. Друга тема није била унапријед задата, већ су је такмичари добили пред само финале. Одлучили смо се за врло актуелну тему која се односи на феномен свеприсутније вјештачке интелигенције, а насловили је типичним реторичким питањем „Да ли ће човјек постати робот или ће роботи постати људи”. Трећа тема је била по сопственом избору самих учесника, па нам се Елма представила са темом „Имамо ли душу или бар код“, Елена је говорила о стварном „непријатељу“ друштва, док се Угљеша осврнуо на тему која велича храброст и говори о нашем урођеном страху од смрти. Жири је процијенио да је најкоплетнија такмичарка и овогодишња побједница Елена Вемић, ученица 2/1 одјељења. Друго мјесто припало је сјајној Елми Гогалић, док је Угљеша Чоловић такмичење завршио као трећепласирани.
Овогодишњу организацију и реализацију су уприличиле професорица филозофије Бисера Булут и менторка финалиста, професорица социологије Маида Делић.
Честитамо ученицима и менторки!