Гимназијалци у међународном пројекту и побједничком тиму хакатона

Кроз пројекат НВО „Еко-тим“ под називом „Panda Labs Junior for JUST Transition”, који је подржан од стране Европске иницијативе за климу, Њемачког савезног министарства за животну средину, заштиту природе и нуклеарне безбједности, као и Министарства просвјете Црне Горе, 30 ученика наше школе прошло је обуку од шест модула. Обуку су спроводиле професорице Весна Кастратовић и Тања Драгашевић.

Петнаест чланова ове групе учествовало је 4. и 5. јуна на маратонском такмичењу – хакатону, на тему: „Твоја будућност је у твојим рукама”. На хакатону су учествовали и ученици Средње стручне школе, као и студенти Универзитета Црне Горе и УДГ. Било је осам тимова (шест до седам чланова). Менторке групама биле су и поменуте професорице.

Побједник хакатона је група „EKO DOM“, у чијем саставу су четири наша гимназијалца, и то: Огњен Лечић, Јана Ђуровић, Ива Перуничић и Лука Минић. Они су тимским радом са својим колегама понудили најбоља рјешења за дати изазов. Награда је учешће на конференцији у Софији, у октобру ове године, што је изванредна прилика за повезивање у региону и остваривање контаката младих из Црне Горе са вршњацима из Србије, Сјеверне Македоније и Бугарске.

Сјајни су били и сви остали такмичари, а за озбиљан приступ, посвећеност и истрајност, заједно са својим менторкама, добили су сертификате и захвалнице.

Хакатон очекује и другу групу учесника, осталих петнаест, у септембру.

Тања Драгашевић, професорица

„Тимски рад је темељ сваког великог постигнућа.“