Дупла круна из историје на државном такмичењу успјеси као мотивација

На овогодишњем Државном такмичењу у знању, одржаном 26.фебруара 2023.године, у организацији Испитног центра, ученици Пљеваљске гимназије Елена Вемић и Алекса Цвијовић, под менторством професорице Љиљане Бајчетић,  остварили су велики успјех  из историје.

У категорији I/II разред, на веома захтјевном тесту, прво мјесто освојила је Елена Вемић, ученица II/1 одјељења освојивши 85 бодова. Елена је и у прошлој школској години била побједник на истом такмичењу, чиме је потврдила висок степен свог знања и мотивацију.  У категорији III/IV разред, на тесту који је, такође, био веома захтјеван, првопласирани је био Алекса Цвијовић, ученик IV/2 одјељења. Он ће, по правилима бодовања, примити другу награду. Алекса је на ранијем такмичењу имао запажен успјех. Веома добар пласман оствариле су и ученице Јована Рабреновић (I/II р.) и Татјана Рабреновић (III/IV р).

Ментор ученицима била је професорица Љиљана Бајчетић којој је ово осми пут да, као ментор ученицима, учествује на Државном такмичењу. На сваком од њих, освојено је неко од прва три мјеста, а било је и случајева да су се на тако високим позицијама пласирала два ученика. Међу њима су садашњи историчари, правници, инжењери електротехнике, фармацеути, професори, бисери наше школе и града.

Образовање је процес стицања и преношења знања, однос ментор-ученик софистицирана методологија, а такмичење један од најпрецизнијих инструмената евалуације. Стари Грци користили су ријеч агон да означе такмичење у витешким играма. Под тим појмом подразумијевало се и надметање у другим областима, као што је умјетност, филозофија, политика. У савременим схватањима такмичење имплицира сукоб који то није, већ је прилика за промјену и сазнање.

Вођени тим принципима, ученици се одлучују на такмичење у знању, такмичење у коме је учешће важно, али је само побједа част.

Постигнућа  и успјеси представљају велики подстицај за даљи рад.  Процес припрема посебно је задовољство, и за ученике и за ментора. У њему се стичу нова знања, превладавају ситни страхови, побјеђују трема и сопствена ограничења. Менторство постаје увод у пријатељства.

 Успјех је част, награда за уложени рад и неизбрисива референца.

 Елена Вемић

Алекса Цвијовић

Мр Љиљана Бајчетић