Дан школе – 122. страна наше књиге

У петак, 17. новембра, свечаном академијом смо прославили 122. рођендан наше гимназије. Била нам је част да угостимо представнике Министарства просвјете, науке и иновација, и то: начелника за средње образовање Слободана Савовића и генералног директора Директората за образовање припадника мањинских народа и других мањинских националних заједница Сафета Калача. Својим присуством наш посебан дан увеличали су и предсједник Општине Пљевља др Дарио Вранеш, предсједница Скупштине општине Пљевља Јована Тошић, вршилац дужности секретара Секретаријата за културу, социјална и друга питања Сања Ђондовић, вршилац дужности секретара Секретаријата за спорт и младе Милица Секулић, вјерски великодостојници, руководиоци и репрезенти најзначајнијих државних и локалних институција и компанија, директори школа из нашег града, чланови Школског одбора, представници Савјета родитеља и Ђачког парламента, бивши и садашњи професори Гимназије и друге угледне званице.

У свом обраћању, предсједник Општине Пљевља др Дарио Вранеш казао је да је Гимназија од свог настанка живо ткиво, расадник и стваралац стручних кадрова и интелектуалаца, а начелник за средње образовање Слободан Савовић нагласио је спремност Министарства просвјете, науке и иновација на квалитетну сарадњу са нашом школом. Предсједница Школског одбора Маја Вучинић Драгашевић акценат је ставила на континуитет досљедног испуњавања Мисије и Визије Гимназије, а директорица Бојана Грујић у свом говору исцрпно је дефинисала суштински значај општег образовања за очување и напредак здравог друштва.

Овогодишња свечана академија у својој цјелокупности била је посвећена незаобилазној важности и неопходности општег образовања.

Програм свечане академије припремили су ученици Дуња Сокић, Сергеј Лаушевић, Емина Златанић, Асја Драгашевић, Алекса Књегињић, Харун Авдовић, Милица Лончар и Раде Ђондовић. Идејни концепт, одабир књижевних одломака, припрему и реализацију свечане академије дугујемо професорицама Невени Томић и Сањи Голубовић. Оригиналан сценарио и презентацију припремила је професорица Адела Дркић.

Упућујемо велику захвалност професорици Јелени Вуковић за укусно и аутентично уређивање сцене, професорици Љиљани Раневски за предану стручну подршку и професорици Ивани Клачар за перфектне ауторске фотографије Гимназије коришћене у презентацији и на промотивном плакату свечане академије. Захваљујемо и професору Горану Марјановићу, техничком особљу школе и ученицима Ивани Миликић, Јани Томчић, Самији Турсумовић, Анђели Лончар, Јелени Вуковић, Немањи Церовићу, Павлу Булатовићу, Павлу Цвијовићу, Алекси Бошковићу и Јанку Поповићу који су свесрдно помогли приликом реализације свечаног програма. Захваљујемо и РТВ Пљевља за константну медијску подршку Пљеваљској гимназији.

Посебну захвалност за учешће у свечаном програму дугујемо Градском мјешовитом хору на челу са професором Петром Јокићем. Учешће Градског мјешовитог хора академији је даровало несвакидашњу, надреалну, истински умјетничку ноту и димензију. Посебну захвалност дугујемо и директорици Бојани Грујић за повјерење, свеукупну потпору и континуирану помоћ у припреми самог догађаја.

И 122. друга страна наше књиге је испуњена, калиграфским, „везеним“ рукописом, на хартији која не блиједи. Сва велика слова на овој страни, као и на свим претходним, припадају гимназијалцима, њиховим постигнућима и њиховим сновима. Сви упитници припадају критичкој мисли наших ученика и промишљањима о бољем свијету изграђеном на темељима младалачког духа, којим бескомпромисно корача потрага за истином. Сви узвичници су тамо гдје су дипломе, награде, медаље и признања. Тачака нема, постоје само запете. Прелазимо на страну 123.

 

За тим који је припремао свечану академију, професорица Адела Дркић