ЦРНОГОРСКО-КИНЕСКИ МОСТ ПРИЈАТЕЉСТВА

Делегација Министарства просвјете, науке и иновација Црне Горе боравила је од 7. до 16. маја ове године у студијској посјети Кини, у оквиру пројекта „Кинески мост“ који наше министарство реализује у сарадњи са Амбасадом Народне Републике Кине у Црној Гори и кинеским министарством образовања. Делегацију су предводили државни секретар Драган Бојовић и секретар ресорног министарства Марко Шљукић. Делегацију је, осим њих, чинило и осам професора из црногорских школа и три представника Универзитета Доња Горица. У делегацији су биле професорице из Гимназије – Наташа Цмиљанић и Мирка Попадић.

Студијска посјета започела је доласком на Пекиншки универзитет, гдје смо одмах могли видјети спој традиције и модерне технологије у настави. Док су у једној просторији ученици умјетничких смјерова чекићем ковали посуде од гвожђа или природним бојама дизајнирали текстил, у другом дијелу су млади будући инжењери до детаља пројектовали грађевине најсавременијим софтвером. Импресионира податак да универзитетска библиотека посједује преко три милиона штампаних књига.

У кинеском образовном систему много пажње се посвећује практичном раду и при томе се користе елементи традиције. Спој традиције, врхунске технологије и националне музике доводи њихове креације до савршенства.

Посјетили смо Центар за учење страних језика и Институт „Конфучије“. Конфучијев институт већ има сарадњу са нашом државом, а та сарадња ће се наставити и подићи и на виши ниво у будућности. Њихова делегација ће у јулу бити у посјети Црној Гори.

Посјетили смо и школу за дјецу са оштећеним видом и слухом. Ученици су нам у знак добродошлице припремили приредбу која је на нас оставила веома емотиван утисак. Пјевали су пјесме на кинеском и енглеском језику, користећи традиционалне и класичне инструменте. Примијетили смо да је школа снабдјевена свим помоћним средствима и уређајима за дјецу са посебним образовним потребама. Свуда по зидовима су њихови радови. Користе најмодернија средства са Брајевом азбуком и најсавременије апарате за дјецу са оштећеним слухом. Такође, веома развијају еколошку свијест, тако да су зидови попуњени паноима који подстичу на штедњу воде и коришћење бицикала и аутомобила на струју. Свуда су постављене канте за сепаратни отпад.

На улицама Пекинга паркирани су бицикли које можете узети, возити, и када вам више нису потребни, оставити их на неком од паркинг мјеста. На тај начин покушавају да смање фреквенцију саобраћаја, а самим тим и загађеност ваздуха. Колико чувају природу, види се по томе колико је свако дрво и свака биљка на улици заштићена од спољних фактора. Гдје год је било могуће, посадили су дрвореде и цвијеће.

На Учитељском факултету присуствовали смо часу калиграфије. Од студената смо добили поклоне – украсне тањире, привјеске и разне играчке – које су сами израдили у оквиру редовне наставе. Импресивно је са колико стрпљења и љубави приступају било којем послу. Јасно је зашто су као народ стрпљиви и благи. Од најранијег узраста код дјеце развијају те врлине. На улазу у све школе имају обезбјеђење.

У Хангжоу смо посјетили и бизнис центар „Galaxy International Business Community“, гдје смо имали прилику да видимо предузетничке идеје студената и присуствујемо предавању професорице која је мастер дизајна.

Једна од посебно интересантних школа је Експериментална основна школа у Хангжоу. Школа се налази на огромном простору који садржи парк и врт које ученици одржавају. Школа посједује неколико спортских игралишта и има око 1500 ученика који, поред изучавања редовног градива, кувају, раде у врту и воћњаку и уче разне занате. Посједују и предузетнички кутак у којем се могу купити њихови радови. Имају сваки дан час физичког васпитања. Као страни језик уче енглески. Умјесто школског звона, након 40-минутног часа чује се музика. Учионице су технички опремљене у складу са потребама. У одјељењу је по 40 ђака.

У Хангжоу смо обишли и Креативни центар, гдје смо са нашим домаћинима на посебан начин размијенили поруке пријатељства и подршке помоћу слике и ријечи.

Љубазни домаћини су се потрудили да се лијепо осјећамо сваког тренутка нашег боравка у Кини. У свим институцијама које смо посјетили на бимовима и дисплејима чекала нас је поздравна порука на нашем и кинеском језику. Боравили смо у најбољим хотелима и посјећивали најбоље ресторане. Кина је веома уређена земља и ми као странци осјећали смо се веома безбједно.

Обишли смо и све важне знаменитости Пекинга и Хангжоуа. Из Пекинга су Кинеским царством владала 34 цара и за собом оставили комплексе царских палата као доказ живописне прошлости и снаге државе кроз вијекове. Ми смо, на наше велико задовољство, обишли Љетну палату, Небески храм, Забрањени град и Олимпијски парк. Обишли смо и Кинески зид, једно од седам свјетских чуда новог свијета и Гробницу Минг коју су саградили цареви истоимене династије.

Забрањени град је најпознатији и најбоље очуван царски град на свијету. Комплекс је смјештен у самом центру Пекинга и био је упориште царева за вријеме владавине династија Минг и Ћинг. Данас комплекс носи назив „Палата музеј“ и покрива цијелу сјеверну половину градског трга Тјенанмен.

Љетна палата се налази на 15-ак километара од Пекинга. У њој се може видјети најљепши и најбоље очуван царски парк, безброј грациозних пејзажа, изванредни умјетнички предмети и прелијепе грађевине. Грађена је са прекидима од III до XX вијека.

Небески храм је још један од симбола царске моћи. Саграђен је 1420. године и служио је као мјесто на којем су се жртве приносиле небу. Сјеверни дио храма, у оквиру зида који га окружује, има полукружни облик симболишући небо, док је јужни дио у облику квадрата и представља земљу.

Кинески зид је широм свијета познат као најдужа, највећа и најграндиознија грађевина направљена људском руком. Зид заправо представља линеарну грађевину сачињену од камена, опеке, земље, дрвета и других материјала која повезује серију војних утврђења. Простире се у правцу исток–запад историјском сјеверном границом некадашњег Кинеског царства, односно од степа Средње Азије све до Жутог мора. Вишемиленијумска историја, више милиона радника и више хиљада оних који су своје животе утиснули у изградњу на најбољи начин осликава традицију и насљеђе читавог кинеског народа. Велики кинески зид је оличење карактера људи древне, али и савремене Кине. За улазак у већину ових знаменитости потребан је пасош и врши се провјера лица и ствари.

У Хангжоу смо обишли предивно Западно језеро и национални парк Сиси Ветланд, гдје смо имали прилику да погледамо фасцинантан шоу на отвореном са преко стотину учесника, који ће нам заувијек остати у сјећању. Домаћини су нам уприличили и вожњу бродићем по језеру. Обишли смо Културни центар и музеј а посјетили смо и Универзитетски центар, гдје смо ручали у студентској мензи са студентима.

У Шангају смо се најмање задржали, али и за то кратко вријеме смо видјели да је то величанствен град – град будућности. Шангај је спој Истока и Запада, мјесто гдје класична европска здања смјењују традиционална кинеска. Називи „Бисер Оријента“, „Модерни Њујорк“ и „Париз Истока“ сасвим му одговарају. Били смо на најпопуларнијем градском шеталишту, на западној страни града, уз ријеку Хуангпу, тзв. Бунд. Са Бунда смо имали савршен поглед на Пудонг, кинески Вол стрит, гдје се налази стотине компанија и банака, затим ТВ торањ који доминира простором, као и Шангајски торањ (632 м) који је друга највиша грађевина на свијету.

На овом путовању стекле смо нова пријатељства, првенствено са члановима наше делегације који су својим професионалним, али и пријатељским односом допринијели да студијска посјета добије пуни смисао. Поред њих, упознале смо дивне пријатеље у Кини са којима смо остале у контакту. Можемо слободно рећи да смо десет дана живјеле „кинески сан“ и овим путем желимо посебно да захвалимо министарки Анђели Јакшић-Стојановић и Министарству просвјете, науке и иновација на препознатом вишегодишњем раду, труду и залагању, као и на указаној прилици да упознамо образовни систем и културу кинеског народа. Указали су нам велику част! Наравно, велику захвалност дугујемо и нашим домаћинима.

Професорице Наташа Цмиљанић и Мирка Попадић