ЧОС у природи

У наставном процесу часови одјељењског старјешине (ЧОС) имају посебну улогу и значај. Њихов циљ је унапређење социјалних и емоционалних потенцијала ученика, развој способности и вјештина у суочавању са изазовима у школи и свакодневном животу. Кроз различите активности и методе, на овим часовима дјеца се припремају за свијет будућности, а школа оснажује своју васпитну улогу.

Кроз наставну и ваннаставну дјелатност, Гимназија, као микросвијет, пружа својим ученицима могућности да раде и промишљају, да предвиде ситуације у којима ће жељено понашање бити од користи и њима самима и другима око њих.

За живот се најбоље спремамо живљењем у реалном простору и времену. Одјељење III1 и њихов одјељењски старјешина Љиљана Бајчетић одржали су у суботу, 17. фебруара, ЧОС у природи, у околини града.

Дневни ред имао је само једну тачку: „Сви треба да знају шта другарство значи.“

У оквиру ове тачке разматрали смо актуелна питања, и то: организацију и припреме за екскурзију и избор дестинације; предстојеће провјере знања; начин коришћења слободног времена кроз активности у природи.

Разговарали смо у другачијем окружењу и атмосфери. Лијепо вријеме искористили смо за припремање ужине, частили се слаткишима и соковима. Сви су радили нешто корисно: неко је правио сендвиче, неко је бирао музику, неко фотографисао посебне тренутке. Умјесто на друштвеним мрежама, дружили смо се играјући одбојку и фудбал. У другачијем контексту разговор је текао спонтано, али сврсисходно. Разредна се присјећала својих школских дана, упоређивали смо ситуације и закључили да је свака младост слична у својој љепоти.

ЧОС за памћење и још једна лијепа гимназијска успомена.

Одјељење III1

Одјељењски старјешина III1 Љиљана Бајчетић