Бројне активности волонтера наше школе поводом Дјечије недјеље

У част обиљежавања Дјечије недеље, од 2. до 6. октобра, ЈУ Дневни центар Пљевља и НВУ „Зрачак наде”, у сарадњи са Волонтерским клубом Гимназије, вртићем „Еко бајка”, Средњом стручном школом, основним школама „Ристан Павловић“, „Салко Аљковић“, „Бошко Буха“ и „Михаило Жугић“, приредили су бројне активности.

Дјечију недјељу свечано је отворио предсједник Општине Пљевља др Дарио Вранеш, а присутне су поздравили вршилац дужности директора ЈУ Дневни центар Пљевља Горан Леовац и потпредсједница НВУ „Зрачак наде“ Лејла Калајџија.

Обиљежавање је започело Јесењим маскенбалом. Шетња у костимима у бојама јесени измамила је осмијехе Пљевљака, подсјећајући нас још једном да су дјеца највреднији украс нашег града. У маскенбалу и кореографијама плесног клуба „Сонриса“ подједнако су уживали основци, дјеца из Дневног центра и „Зрачка наде“, али и наши волонтери: Миљана Дромљак, Лара Мазалица, Наташа Јовић, Сара Вуковић и Никола Пуповић. Маскенбал су посјетили, у пратњи професорице Адисе Малагић, и ученици одјељењâ III1 и IV2 који слушају предмете Грађанско образовање и Социологија културе.

Сљедећег дана, волонтери наше школе, заједно са другарима из Дневног центра, „Зрачка наде“, основних школа и најмлађим суграђанима, осликавали су и исписивали дјечија права на Тргу 13. јул и тако још једном истакли значај поштовања дјеце. Дјечија права креативно су браниле и подржавале гимназијалке: Милица Лацмановић, Тања Гачевић, Ивана Крвавац, Илхана Турсумовић и Ајра Герина.

У четвртак су волонтери Амила Дрнда, Милинко Дробњак, Стево Мрдак, Харун Авдовић и ученици Средње стручне школе – Ана Тошић, Данијела Коћало, Јана Љиљанић, Марија Бајчета и Зорана Зечевић, са другарима из вртића „Еко бајка“, Дневног центра и „Зрачка наде“, посјетили Дом старих „Пљевља“. Том приликом, корисницима Дома средњошколци су поклонили књиге, а најмлађи посјетиоци су са својим васпитачима припремили укусне колачиће и чајеве. Поред дјеце, васпитача и ученика, у посјети су били и професорица социологије Адиса Малагић и вршилац дужности директора Дневног центра Горан Леовац. Корисници и запослени у Дому старих приредили су им диван дочек.

Такође, поводом Дана особа са церебралном парализом, ЈУ Дневни центар Пљевља и НВУ „Зрачак наде“ организовали су и спортске игре, у којима су учешће узели чланови ФК Брезница, одјељење Здравствени техничар из Средње стручне школе и волонтерке Гимназије Сара Цвијовић и Невена Тањевић.

Спортске игре нису биле такмичарског карактера будући да су сви били један – „зелени тим“. Зелена боја је заштитна боја особа са церебралном парализом јер је то боја раста и обнове, означава чврстоћу и упорност, те подстиче љубав према природи и породици.

Несебичну подршку у свим поменутим активностима имали смо од директорице Гимназије Бојане Грујић и професорâ, и овом приликом искрено им на томе захваљујемо.