122 године, све су наше

Поводом обиљежавања 122 године постојања и рада Гимназије, у четвртак, 23. новембра, професорица Љиљана Бајчетић одржала је у школској библиотеци јавни час посвећен историјату наше школе. Предавање је било намијењено ученицима првог разреда и представницима Савјета родитеља.

Предавање је почело симболичним бројањем до 122, како бисмо заједно, у тишини, освијестили трајање Гимназије у времену и простору, дугу традицију на коју су поносни сви грађани Пљеваља.

Презентовани су образовни, културни и друштвени аспекти рада наше школе, за коју се говорило да је „прави мали универзитет“. Оживјели смо слике из прошлости, присјетили се људи и догађаја који су обиљежили рад Гимназије. Поруке из прошлости имају смисла само ако их нове генерације изнова протумаче, критички валоризују и прихвате као своје. Тек у хармонији порука из прошлости са вриједностима савременог свијета успостављају се живе идентитетске везе које једну заједницу држе на окупу. Гимназија је једна од тих вриједности.

Изграђена у специфичном архитектонском стилу, представља дух и дах европског. Увијек је била, а и данас је, мјесто окупљања младих и оних који се тако осјећају. Она је културни и урбани симбол Пљеваља, а за Црну Гору једна од образовних институција највишег ранга, и по многим оцјенама – једна од најбољих школа у земљи.

Без ње је немогуће „прочитати“ друштвено биће нашег града и ширег простора.

Ученици су с посебном пажњом пратили предавање и показали да цијене значај школе чији су ученици.

У презентацији је активно учествовала и Анђелина Станић, ученица одјељења I3.

Предавању су присуствовале и професорице Наташа Цмиљанић и Маријана Ћаласан.

 

Љиљана Бајчетић