Свјетски дан књиге и ауторских права се обиљежава 23. априла

Свјетски дан књиге и ауторских права се обиљежава 23. априла, на дан када су умрли чувени писци Вилијам Шекспир и Мигел де Сервантес. Наша школа сваке године даје свој допринос, па смо овог пута припремили час књижевности интерактивног типа, који смо, чекајући повољне временске услове, одржали на Тргу 13. јул, у петак 5. маја. Идеја је била да се окупимо на отвореном, омогућавајући свим заинтересованим да се придруже, и тиме уприличимо посебан поклон нашем граду и суграђанима, у знак захвалности за подршку коју нам годинама пружају. 

На иницијативу и уз свесрдну помоћ наше директорке, час су припремиле професорице актива цногорског-српског, босанског, хрватског језика и књижевности, страних језика и информатике,  и библиотекарка. У припреми и реализацији су учествовали ученици свих одјељења. Дати су разнолики прикази значајних дјела наше и свјетске књижевности, а свако одјељење је имало сопствени штанд и књижевни задатак. Са суграђанима се разговарало о дјелима, размјењивана су знања и идеје, тумачени су одломци и стихови.  Презентовани су различити књижевни родови, правци и периоди, од Софокла до Боба Дилана. 

Наши ученици су и овог пута били достојни представници своје школе, постижући још једну побједу свјетлости мишљења у борби против мрака незнања. Показали су да је у овом времену брзог живљења, огромног прилива свакојаких информација, и отуђености изазване дигитализацијом комуникације, књига једини истински ослонац. Њој се морамо враћати, да бисмо сачували и себе и друге, да бисмо научили да мислимо, расуђујемо и просуђујемо, да би нам љубав према човјечанству била императив живљења. Својом ведрином, емпатијом и бистрином, ђаци Гимназије ,,Танасије Пејатовић“ су учинили овај дан незаборавним, предајући лекцију о знању, човјечности, емпатији и заједништву, и потврдили да ,, ко је савијен над књигом, тај усправно хода“.

Посебну захвалност дугујемо родитељима ученика који су ове године помогли у припреми, Центру за културу Општине Пљевља, госпођи Олгици Оташевић и нашем домару, јер без њихове помоћи цијела ова прича не би имала ни приближан сјај. Читаву манифестацију је пропратила и забиљежила РТВ Пљевља.