Међународни дан дјевојчица у ICT-у

Данас смо обиљежили Међународни дан дјевојчица у ICT-у, који посљедњег четвртка у мјесецу априлу традиционално обиљежавају земље чланице Међународне Уније за телекомуникације.

Прича о родној равноправности жена одавно је постала дио наше свакодневице. Разлози за бављење овом тематиком су разни, али је циљ један – осигурати што већу заступљеност жена у руководећим структурама, на мјестима гдје се доносе одлуке, како би жене биле боље позициониране у друштву и осигурале себи економску и финансијску независност.

Актуелни подаци код нас и у свијету показују да се мали број жена опредјељује за неки од факултета из области ICT-a. У Црној Гори једна трећина жена ради у области информационо-комуниникационих технологија (ICT), а да би тај број био већи, потребна је едукација дјевојчица од најранијег узраста.

Женама и дјевојчицама, морамо презентовати разноликост и креативност послова у ICT-у, говорити о предностима и промовисати ICT занимања, елиминисати родне стереотипе и осигурати квалитетно ICT образовање. Једна од активности која томе доприноси је и обиљежавање Међународног дана дјевојчица у ICT-у.

Ученице другог и трећег разреда које похађају обавезне изборне предмете Пословна информатика и Рачунарске и веб презенатације уз помоћ професорица Мирке Попадић и Љиљане Раневски су реализовале неколико активности за ученице првог разреда, како би указале на значај учешћа жена у пословима из области информационих технологија.

На почетку радионице је приказан филм о познатим женама из области ICT-а, а након тога су ученице Андреа Бајчета, Елена Вемић, Дуња Драгашевић, Ајра Герина, Тијана Јеловац, Луција Кнежевић, Јована Рабреновић и Илхана Турсумовић презентовале апликације које су креирале у MIT App Inventory. Ученице првог разреда су уз њихову помоћ инсталирале апликације на своје мобилне телефоне и тестирале их. Услиједило је креирање нових апликација јер је подстакнута креативност наших дјевојчица. Било је ту занимљивих пројеката као што су: бијела табла, цјеновник, туристички водич, а било је и неколико игрица.

Маша Лончар је насликала пано на ову тему и била техничка подршка током приказивања презентације. Дјевојчице су ријешиле и асоцијацију и погледале колаж фотографија са активности које су реализоване претходних година поводом истог догађаја.

Радионици је присуствовала директорица Бојана Грујић, која се придружила дјевојчицама у тестирању апликација. Истакла је да су реализаторке радионице показале сигурност и елоквенцију током презентовања и да их у будућности види као веома успјешне младе жене.

Захваљујемо директорици што је својим присуством, а и у сваком другом смислу, дала подршку за реализацију активности Актива професора информатике.

Драго нам је што локална заједница препознаје значај наших активности па захвалност дугујемо и Секретаријату за друштвене дјелатности Општине Пљевља за мајице и ДОО ,,ММ Маркету“, који је омогућио да све дјевојчице које су реализовале радионицу, добију на поклон бежичне слушалице.

Мирка Попадић и Љиљана Раневски,

професорице информатике