Луча спознаје: за гимназијалце приређено предавање о Његошу

У препуној Свечаној сали, на иницијативу Ученичког парламента, данас је приређено предавање о Петру II Петровићу Његошу, његовом животу и опусу, књижевним и филозофским виђењима, али, на посебном мјесту, његовој поезији којом је – како смо на предавању могли да чујемо – народно и традиционално уздигао до нивоа свјетског и универзалног. Предавање је припремила и одржала госпођа Софија Јеловац, професорица филозофије и виша библиотекарка.

Узвишеност и љепота спознаје, необјашњиви стваралачки акт умјетничког генија, дуалитет и борба између луче и таме, комплексан однос према Оријенту, безгранично царство поезије, тешко бреме младог владаоца и дубоке везе са Декартовом и Кантовом филозофијом чине тежиште веома надахнутог излагања које су наши ученици данас имали прилику да одслушају.

Осим што смо, на првом мјесту, веома пригодно обиљежили Његошев дан, на овај начин смо такође остварили изразито садржајну сарадњу са локалном заједницом и њеним установама и промовисали концепт што снажнијег укључивања родитеља у школске активности.

Поред ученика, предавању су присуствовале и професорице Љиљана Бајчетић, Тања Драгашевић и Адела Дркић.

Захваљујемо госпођи Софији Јеловац на времену издвојеном за наше ученике и знању које им је несебично пренијела.

„Пâс свакоји своје бреме носи;

нове нужде рађу нове силе,

дјеиствија напрежу духове,

стјесненија сламају громове;

удар нађе искру у камену,

без њега би у кам очајала.”

 

Професорица Адела Дркић