К В И З

Модерна Европа почива на систему заједничких вриједности од којих је основна и најзначајнија, антифашизам. Он представља и темељну компоненту идентитета Црне Горе.

Један од чувара тековина ослободилачког покрета и сјећања на жртве и побједе у Другом свјетском рату је УБНОР Црне Горе. Ова организација препознала је значај његовања анифашизма међу младима и у сарадњи са Министарством просвјете, другу годину за редом, организује квиз под називом ''Црна Гора и њена слобода''. У њему учествују ученици основних и средњих школа. Питањима је обухваћена историја Црне Горе, са нагласком на њеној антифашистичкој борби.

Такмичење у Гимназији одржано је 16. новембра 2017.године. Учествовали су ученици трећег разреда. Формирано је шест екипа од по три члана. Да све протекне у складу са прописаним правилима постарао се стручни жири у саставу: Витомир Кнежевић, професор историје, Лазар Аранитовић, дипломирани историчар и Адела Дркић, професорица француског језика која је била и предсједница жирија.

Сви учесници показали су изванредно знање. Многобројна публика уживала је у њиховом надметању. Све вријеме такмичење је било неизвјесно, а о побједнику су одлучивала додатна питања постављана у више кругова. На крају, побиједила је екипа у саставу: Росић Немања, Пантић Ања и Вранеш Маријана.

 

У организацији УБНОР –а Црне Горе, на исту тему, 25. новембра 2017. године организовано је и државно такмичење у Никшићу . Учесници, представници школа из скоро свих црногорских градова, показали су висок ниво знања. Екипу из наше школе, као ментор, предводила је професорица Љиљана Бајчетић. Наши гимназијалци имали су веома запажен наступ. Недостатак такмичарске среће и неки пропусти у жирирању, спријечили су их да освоје неко од побједничких мјеста. Прва је била екипа која је представљала гимназију из Никшића.

Само такмичење обиљежио је изванредан наступ КИЦ-ПОП хора из Подгорице чије је извођење партизанских пјесама одушевило све присутне.

мр Љиљана Бајчетић, професорица историје